Cireșele - bijuterii comestibile și arome în bucătărie

Luna Iunie este plăcută din punct de vedere termic, frumoasă din perspectiva plantelor care înfloresc și savuroasă, prin intermediul fructelor care se coc. Astăzi ne oprim atenția asupra aspectuoaselor cireșe.

Nu degeaba, prima lună a verii se numește și ”cireșar.” Aceste fructe roșii, apetisante, crocante, suculente sunt preferatele copiilor. În mod special, fetițele adoră să-și accesorizeze ținutele, cu câte o pereche de ”cercei” comestibili. Îi poartă cu mândrie. Dar, în afară de aspect, gustul lor dulce îi atrage ca un magnet.

Deci? Concluzie? Cireșele aduc numai bucurie.

Ce putem face cu ele?

Un sirop de cireșe, făcut în casă, amestecat cu apă plată sau minerală ne poate răcori în zilele caniculare. La fel de bine, le putem folosi într-o limonadă, în smoothie-uri sau chiar în cocktail-uri alcoolice ori non-alcoolice.

Gemul sau compotul de cireșe este irezistibil. Deci... nu mai stați pe gânduri și apucați-vă de treabă. 

Un sos de cireșe, alături de o felie de carne de vită se va potrivi de minune.

Daaar unde le folosim cel mai des? Ați ghicit. În deserturi: prăjiuri, creme, înghețată, torturi, plăcinte, tarte ... etc. Imaginați-vă o felie călduță, de tartă din aluat fraged, cu unt și o umplutură delicioasă și consistentă de cireșe, servită alături de o răcoroasă înghețată cu aromă de vanilie sau iaurt... Un deliciu, nu-i așa?

Câte deserturi minunate, putem prepara cu aceste fructe...

Am căutat tot felul de rețete, care mai de care mai savuroase. Ce ziceți de una, cu un timp rapid de preparare?

Prăjitură cu cireșe

Ingrediente:

- 4 ouă

- 150 g zahăr

- 250 g de făină

- 1 plic praf de copt

- o linguriță, pudră de scorțișoară

- 50 g fulgi de ciocolată albă

- 50 g fulgi de migdale

- 350 g cireșe (fără sâmburi)

Mod de preparare:

Puneți cireșele într-o strecurătoare și lăsați-le la scurs; iar înainte de a le așeza în prăjitură tamponați-le ușor cu un șervețel de bucătărie.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade.

Pentru pișcot procedați în felul următor: amestecați făina cu praful de copt. Bateți ouăle cu zahărul, până acesta din urmă este complet topit. În spuma astfel obținută, adaugați scorțișoara și făina. Amestecați încet, atent, cu mișcări circulare pentru a evita apariția cocoloașelor.

Turnați compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt și tapetată cu făină. Distribuiți uniform cireșele (bine scurse), apoi presărați fulgii de ciocolată. La final, presărați uniform  și fulgii de migdale. Coaceți prăjitura aproximativ 35-40 de minute sau până când trece de testul scobitorii. 

După ce s-a răcit complet, o puteți pudra cu zahăr vanilat.

Poftă mare!

      


0